Muija meni metsään ja upposi

01.10.2019
kuva: Kirsi Färm
kuva: Kirsi Färm

Heinäkuussa uppouduin viikoksi metsään - kirjaimellisesti, henkisesti ja fyysisesti. Olin ilmoittautunut Metsään uppoutumisen ohjaamisen kurssille.

Moni teistä lukijoista tunnistaa sen fiiliksen, minkä luonnossa liikkuminen ja siellä oleskelu antaa.  Jotkut osaavat sanoittaa sen tunteen tarkemminkin, osalle se on vain tiedostamaton hyvä olo. Jarko Taivasmaan kehittämä metodi yhdistää meditaatiota, mindfulnessia ja kiinalaista voimistelua ja se on ikään kuin oikopolku tuohon metsätilaan.  Metsässä tai muussa luontoympäristössä tehty harjoitus rentouttaa ja antaa hetken tauon mielen myllerryksestä ja kuhinasta. 


Kurssin ajan yövyin pääosin Nuuksiossa, teltassa ja riippumatossa. Päivät kuljettiin Nuuksion metsissä, opeteltiin metodia ja tehtiin mm. kiinalaista voimistelua.  Kuudentena päivänä meistä oppilaista tuli kuin tulikin uusia metsään uppoutumisen ohjaajia.

Loppukesän ja syksyn aikana olen ohjannut uppoutumisia muutamia kertoja. Palaute on ollut niin hyvää, että pakko on jo itsekin uskoa, että tämä juttu toimii. 

Teki hyvää tähän hektiseen nykytilanteeseen hetkeksi pysähtyä haistelemaan metsää.

kuva: Tiina Mehto-Vaittinen
kuva: Tiina Mehto-Vaittinen

Jopa pieni tinnitus, joka minulla on käytännössä koko ajan, oli hetken aikaa pois. Ja nukuin todella sikeästi! Tekisin uudelleen.


Paitsi, että opin tämän menetelmän, oivalsin myös jotain olennaista omasta luontosuhteeni ja löysin syyn retkeilyyn ja luontoiluun koukuttumiseen. Kuten Jarkokin sanoo, luonto on meille edelleen lajityypillinen ympäristö. Betoniviidakko ei ole. Me emme käytä edes aistejamme kaupunkiympäristössä samoin kuin metsässä. Mielessä pyörii tuhat ja sata asiaa ja niistä on vaikeaa irtautua. 

Metsä melkein pakottaa meidät pysähtymään, aistimaan ja huomioimaan ympäristöä ja samalla päästämään irti mielestä. Kaikille se ei kuitenkaan tapahdu itsestään ja silloin metsään uppoutumisen keinot tulevat apuun. 

kuva: Kirsi Färm
kuva: Kirsi Färm

Jos susta tuntuu, että metsään uppoutumista olisi kiva kokeilla, ota yhteyttä. Katsotaan miten voisin sua auttaa.

Lue lisää aiheesta metsaanuppoutuminen.fi tai katso Ylen juttu